Kik vagyunk

A Hévíz-Balaton-Zalai Dombhátak LEADER Egyesület akcióterülete térségét alkotó 35 település Nyugat-Dunántúlon, Zala megye Veszprém megyével határos észak, észak-keleti részén, a Balaton észak-nyugati partján alakult, két korábbi LEADER térség megyehatároknak való megfeleltetése miatt levált településeiből. Az akcióterület lélekszáma mintegy 35 000 fő. Tepüléseink: Alsópáhok, Balatongyörök, Bókaháza, Cserszegtomaj, Döbröce, Esztergályhorváti, Felsőpáhok, Gétye, Gyenesdiás, Hévíz, Karmacs, Kehidakustány, Kisvásárhely, Mihályfa, Nagygörbő, Nemesbük, Rezi, Sármellék, Sénye, Sümegcsehi, Szalapa, Szentgyörgyvár, Tekenye, Türje, Vállus, Várvölgy, Vindornyafok, Vindornyalak, Vindornyaszőlős, Vonyarcvashegy, Zalaapáti, Zalacsány, Zalaköveskút, Zalaszántó, Zalavár.

A területhez legközelebb fekvő nagyobb, megyei jogú város Zalaegerszeg, Zala vármegye székhelye, a legközelebbi 10 ezer lakos feletti város Keszthely, járási központ, mely a terület szomszédságában helyezkedik el.

A térségben országos vasútvonal, kétszámjegyű főútvonalak és Sármelléken egy regionális repülőtér is található, ahonnan Európa több nagyvárosa. Az Akcióterület déli határától alig pár km-re húzódik az európai V-ös korridort is képező M7 autópálya, ami Budapest és Zágráb felé is 2-2 órás elérhetőséget biztosít.

Zala megye egyik legkedvezőbb természeti-ökológiai adottságú térsége, a meglévő környezeti problémák ellenére. Itt még nagy arányban maradtak fenn természetes, természet közeli területek, „hagyományosan” művelt tájak.

A biológiai sokféleséget döntően meghatározza a földrajzi fekvés. A térségben a Zalára jellemző összes biogeográfiai áramlat felfedezhető, 3-4 markáns klimatológiai, florisztikai és faunisztikai hatás is érezteti hatását.

A biogeográfiai hatások keveredéséből adódó sokféleséget még tovább fokozza a szeszélyesen változó domborzat, a talajtani változatosság, az egész tájszerkezet nagymérvű tagoltsága, mozaikossága.

A táj- és térszerkezet rendkívül tagolt, változatos: a sík, lapályos részektől a hegységig minden megtalálható.

Az egész térséget, még mindig gazdagnak mondható vízrendszer és a hozzákapcsolódó vizes élőhelyek hálózzák be. Mindezekhez hozzájárul még a szélsőségektől mentes klíma, mely szintén kedvez a fajgazdagságnak.