Kik vagyunk

A Hévíz-Balaton-Zalai Dombhátak LEADER Egyesület akcióterülete térségét alkotó 23 db település Nyugat-Dunántúlon, Zala megye Veszprém megyével határos észak, észak-keleti részén, a Balaton észak-nyugati partján alakult, két korábbi LEADER térség megyehatároknak való megfeleltetése miatt levált településeiből. Az akcióterület kiterjedése 396,84 km2, lélekszáma 26 920 fő. Az alapító települések: Alsópáhok, Balatongyörök, Bókaháza, Cserszegtomaj, Esztergályhorváti, Felsőpáhok, Gétye, Gyenesdiás, Hévíz, Karmacs, Nemesbük, Rezi, Sármellék, Szentgyörgyvár, Vállus, Várvölgy, Vindornyafok, Vindornyalak, Vonyarcvashegy, Zalaapáti, Zalaköveskút, Zalaszántó, Zalavár.

A területhez legközelebb fekvő nagyobb, megyei jogú város Zalaegerszeg, Zala megye székhelye, mely megközelítőleg 26 km-re terül el, mely közúton megközelítőleg 47 perc alatt érhető el. A legközelebbi város Keszthely, mely a terület szomszédságában helyezkedik el.

A térségben országos vasútvonal, kétszámjegyű főútvonalak és Sármelléken egy regionális repülőtér is található, ahonnan Európa több nagyvárosa, mint például Moszkva, Berlin, Hamburg is elérhető néhány órán belül. Az Akcióterület déli határától alig pár km-re húzódik az európai V-ös korridort is képező M7 autópálya, ami Budapest és Zágráb felé is 2-2 órás elérhetőséget biztosít.

Zala megye egyik legkedvezőbb természeti-ökológiai adottságú térsége, a meglévő környezeti problémák ellenére. Itt még nagy arányban maradtak fenn természetes, természet közeli területek, „hagyományosan” művelt tájak.

A biológiai sokféleséget döntően meghatározza a földrajzi fekvés. A térségben a Zalára jellemző összes biogeográfiai áramlat felfedezhető, 3-4 markáns klimatológiai, florisztikai és faunisztikai hatás is érezteti hatását.

A biogeográfiai hatások keveredéséből adódó sokféleséget még tovább fokozza a szeszélyesen változó domborzat, a talajtani változatosság, az egész tájszerkezet nagymérvű tagoltsága, mozaikossága.

A táj- és térszerkezet rendkívül tagolt, változatos: a sík, lapályos részektől a hegységig minden megtalálható.

Az egész térséget, még mindig gazdagnak mondható vízrendszer és a hozzákapcsolódó vizes élőhelyek hálózzák be. Mindezekhez hozzájárul még a szélsőségektől mentes klíma, mely szintén kedvez a fajgazdagságnak.