SzezON_szorolap_online






 










Mi az a bevásárló közösség?

"A helyi élelmiszer értékesítésének egy formája. A helyi élelmiszer azt jelenti, hogy az élelmiszer az értékesítés helyére maximum 40 kilométeres távolságból, vagy az adott megyéből, távolságtól függetlenül érkezik a termelés, előállítás helyéről. Kihagyva a kereskedelmi láncokat, közvetlenül a termelőtől tudod megvásárolni a háztartásodba szükséges élelmet. A szervezők előre összegyűjtik a vásárlóktól a megvásárolni kívánt termékek listáját, továbbítják a termelőnek, aki összekészíti a kért árut. Közösen (termelőkkel, szervezőkkel, vásárlókkal) kialakított rendszerességgel hetente, kéthetente megtörténik az árucsere. A termelő elhozza a portékát és a bevásárló közösség működési formájától függően átadja a vásárlónak. A szervezők a termelőket meglátogatják, mielőtt a rendszerbe kerülnének, meggyőződnek a termelés és az állattartás körülményeiről. Így biztosítják a hitelességet, a termelővel közvetlen hangvételű, őszinte, kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatot igyekeznek kialakítani, ami az egyik legfontosabb eleme a bevásárló közösség hosszú távú működésének." Lőrincz Zsuzsanna / Éledő falvak


Hévíz-Keszthely térségében, a Hévíz-Balaton LEADER HACS illetékességi területén elindult a helyi bevásárló közösség. A helyi termelő és vásárló toborzás igényfelmérő kérdőívünk összesítését követően kezdődött meg, majd a facebook csoportban folytatódott. 

kerdoiv



















A HELYI ÉLELMISZERRENDSZEREK, HELYI TERMÉKEK számunkra azért fontosak, mert

- támogatják a helyi és regionális gazdaságot;
- alapvető szintű élelmiszer-önellátást biztosítanak;
- önfoglalkoztatási lehetőséget, munkahelyeket teremtenek;
- autentikus, hagyományos, eredeti, fenntartható, szezonális, vagy egyéb, a helyi lakosság által nagyra értékelt tulajdonságai révén kínálatuk erősíti a társadalmi kohéziót és a közösségi szellemet, környezetbarát magatartásra, aktív állampolgári részvételre ösztönzi a helyi közösséget;
- a helyi termékek értékesítése révén a fogyasztók és a termelők szorosabb kapcsolatban állnak egymással, a személyes ismeretség révén bizalmi kapcsolat jön létre;
- értékesítése során a termelési rendszerek környezetileg fenntarthatóbbak, csökken az élelmiszerek szállítási útja, egyúttal lehetőség nyílik a szerves hulladékon, maradékanyagokon és megújuló energián alapuló körfolyamatok létrehozására;
- hozzájárulnak a biológiai sokféleség fenntartásához és a kipusztulóban lévő gyümölcs-, zöldségfélék, valamint állatfajok fennmaradásához. Helyi Termék Kézikönyv